Mine

Mine

вторник, 10 май 2011 г.

Притча за чувствата...

Разказват, че веднъж в едно ъгълче на земята се събрали заедно всички човешки чувства и качества. Когато Скуката се прозяла за трети път, Лудостта предложила: 
     -Хайде да играем на криеница, а!?

Интригата повдигнала вежди: 

     -Криеница? Що за игра е това?
 

Тогава Лудостта обяснила, че един от тях, например тя, започва - затваря си очите и брои до милион, а в същото време всички останали се крият. Последният, когото открият, започва да брои следващата игра и така нататък.

Ентусиазмът затанцувал с Еуфорията, Радостта заподскачала така, че успяла да убеди Съмнението, само Апатията, която никога от нищо не се интересувала, отказала да участва в играта. Истината предпочела да не се крие, защото в края на краищата, винаги я откриват, Гордостта казала, че това е абсолютно глупава игра (нищо друго не я вълнувало освен самата нея), Страхът не искал да рискува много-много.
 

     -Едно, две, три, ... - започнала да брои Лудостта.

Пръв се скрил
Мързелът. Скрил се зад най-близкия камък, Вярата се издигнала в небесата, а Завистта се скрила в сянката на Триумфа, който със собствени сили се изкатерил до върха на най-високото дърво. Благородството много дълго не можело да се скрие, тъй като всяко място, което си намирало, се оказвало идеално за неговите приятели: Кристално чистото езеро - за Красотата. Хралупата на едно дърво - за Страха. Крилото на пеперудата - за Сладострастието. Полъхът на вятъра - за Свободата. И така, то се замаскирало в слънчевия лъч. Егоизмът си намерил едно топло и уютно местенце само за себе си. Лъжата се скрила дълбоко в океана (а в действителност тя се скрила в дъгата), а Страстта и Желанието се спотаили в гърлото на вулкана. Забравата дори не помня къде се скрила, но това не е важно.

Когато
Лудостта преброила до 999999, Любовта все още търсела къде да се скрие, но вече всичко било заето. И изведнъж тя видяла прекрасен розов храст и решила да се скрие между цветовете му.
     -Един милион, - изброила Лудостта и се заела с търсенето.

Най-напред намерила
Мързела. После чула как Вярата спори с Бога, а за Страстта и Желанието се сетила по това как трепери вулкана, след това Лудостта видяла Завистта и се досетила къде се крие Триумфът. Нямало нужда да търси Егоизма, защото мястото, където той се бил скрил, се оказал пчелен кошер, а пчелите решили да изгонят неканения гост. Търсейки, Лудостта се приближила до ручея и видяла Красотата. Съмнението седяло до оградата, чудейки се от коя страна да се скрие.

И ето че всички били намерени:
Таланта - в дъхавата и сочна трева, Тъгата - в тъмната пещера, Лъжата - в дъгата (за да сме честни, тя се криела на дъното на океана).  Не могли да намерят само Любовта.
 

Лудостта поглеждала зад всяко дърво, във всяко поточе, на върха на всяка планина и най-накрая  решила да погледне в розовите храсти. Започнала да разтваря клоните и чула вик. Острите шипове на розата наранили очите на Любовта. Лудостта не знаела какво да прави, започнала да се извинява, плакала, молила за прошка и за да изкупи вината си, обещала на Любовта да стане неин водач.


И ето - от онова време, когато за първи път на земята играли на криеница, Любовта е сляпа и Лудостта я води за ръка...


   

2 коментара:

Mario каза...

e tova e jestoko

Wild cat каза...

Нали?! И аз много му се зарадвах, и като се замислих е много вярно... :-)